Spor Hukuku Uzmanı Anıl Dinçer, UEFA’nın Merih Demiral kararını değerlendirdi: Şaibeli

UEFA Disiplin Kurulu, Avusturya maçındaki bozkurt hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral’a 2 maç ceza verdi. UEFA’dan yapılan açıklamada, spor etkinliklerinde sportif olmayan nitelikteki davranışlar sergilediği, futbol sporunun itibarını zedelediği ve genel davranış ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle Merih Demiral’a iki maçtan men cezası verildiği belirtildi.

Avusturya’yı attığı 2 golle yıkan Merih’e verilen haksız ceza, tüm Türkiye’de büyük bir tepkiye neden olurken Spor Hukuku Uzmanı Anıl Dinçer, UEFA’nın skandal kararını Fanatik’e yorumladı.

İşte Anıl Dinçer’in konuyla ilgili yaptığı değerlendirme:

CAS YOLU KAPALI

Merih Demiral’a 2 maçtan men cezası verilmesinin ardından TFF’nin, ceza 3 maçın altında olduğu için CAS’a başvuru şansı yoktur. Bu süreçte normal şartlarda cezaya itiraz edilir, cezanın iptal edilmesi ya da indirim yapılması istenirdi.

‘3 SAAT SONRA KARAR AÇIKLANDI’

TFF, müstehcen bir hareket yapan ve 5 günlük inceleme sonunda ertelemeli 1 maç ceza alan Bellingham örneğini mutlaka gerekli makamlarla paylaşmıştır. Ne gariptir ki dün TFF, sabah 09.00’da savunmasını verdikten sadece 3 saat sonra disiplin komitesi tarafından karar açıklandı.

‘KARAR ŞAİBELİ’

Alman Bild Gazetesi’nin 1 gün önce Merih’e 2 maç, verildiği haberinin ardından aynısının çıkması, kararın şaibeli olduğunu gösterir. Kaldı ki disiplin komitesinde başkanı da Avusturyalı Thomas Parti! Biz avukat olarak emsallere bakarız; Bellingham, Shaqiri, Weghorst, Tadic örnekleri var.

‘ÇİFTE STANDART’

Bunların bazılarında soruşturma açılmış, bazılarında para cezası verilmiş. Sadece Merih’e ceza verilmesi, UEFA’nın çifte standart uygulamasından başka bir şey değildir.

‘AYRIMCILIK UYGULANDI’

Bunun altında yatan nedeni kimse bilemez ama Türkiye’ye karşı bir şey olduğu açık. Ayrımcılık hakkında konuşanlar, Türkiye’ye ayrımcılık uyguladı. Aynı zamanda hatırlatalım; hukuken Merih’in hareketi, Almanya’da ceza sebebi değil.

‘EN FAZLA PARA CEZASI’

Olması gereken, cezanın iptali ve en fazla para cezası olmasıydı. Ama yaşananlara bakıldığında bunların hiçbiri olmadı. Ancak ben bu karar sonrası bu akşamki maçta hem coşkunun hem de tribün tepkisinin çok daha üst seviyelere çıkacağını tahmin etmekteyim

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir